Prowadzenie odpowiedniej diety
Samodzielne ułożenie sobie diety wcale nie jest wielkim wyzwaniem – zwłaszcza, jeśli poznamy już kilka podstaw mówiących o złotych zasadach postępowania ze swoim jadłospisem. Głównym założeniem zdrowego odżywiania jest jedzenie w regularnych odstępach czasu – najlepiej założyć sobie pięć posiłków dziennie z trzygodzinnymi odstępami. Zazwyczaj posiłek numer dwa oraz cztery jest w takiej sytuacji przekąską i powinien być drobny, choć wartościowy dla organizmu. W innym wypadku ciało człowieka, który jada rzadziej, musi odkładać tłuszcz ze względu na niepewność, kiedy znów zostanie nakarmiony. Jeśli nawet nie czując dużego głodu zmusimy się do zjedzenia czegoś drobnego, ale wartościowego i pożywnego – mogą z tego płynąć same korzyści. Dlatego tak ważnym jest, aby już rano, a nawet wieczorem dzień wcześniej, przygotować sobie odpowiednio zbilansowane menu na cały dzień w pracy. Świetnie do tej roli nadają się drobne warzywne i owocowe sałatki, ale także orzechy czy dania na bazie kaszy oraz innych ziaren.