O dietach odtruwających organizm
Dietę odtruwającą warto przeprowadzić na wiosnę. Szkodliwe substancje, które zgromadziły się w organizmie pomagają usunąć napary przygotowane z ziół. Takie działanie ma herbatka z pokrzyw, napar z fiołka trójbarwnego, napar przygotowany z natki pietruszki lub z korzenia mniszka lekarskiego. Organem odpowiedzialnym za usuwanie toksyn z organizmu jest wątroba. Chcąc wspomóc jej pracę i jednocześnie przyspieszyć proces usuwania toksyn z organizmu należy do diety wprowadzić owoce o kwaśnym smaku. Owoce te zawierają duże ilości witaminy C, która neutralizuje toksyny. Odtruwanie organizmu ułatwiają także zawarte w owocach pektyny, wśród owoców szczególnie bogatym źródłem pektyn są grejpfruty. Warto jeść także kasze, a szczególnie niepaloną kaszę gryczaną, kaszę jaglaną i brązowy ryż. Produkty te odkwaszają organizm. Każdego dnia sięgamy po łyżkę stołową oleju rzepakowego, lnianego bądź po oliwę z oliwek. Chcąc oczyścić organizm z toksyn trzeba dużo pić niegazowanej wody mineralnej, sięgać po kefir, soki warzywne i warzywno-owocowe.