Nowy trend dietetyczny
W ostatnich latach media wzięły na siebie kolosalną część prac związanych z edukacją społeczeństwa. Żywność i sport amatorski to takie elementy, które jeszcze dwie dekady temu nie miały łatwej drogi do telewizji czy prasy. Dopiero ostatnie lata zmieniły ten trend, także dlatego, że widzowie sami zaczęli domagać się informacji na temat zdrowego trybu życia. Długo uważano bowiem, że kluczem do szczęścia i zdrowia jest zgrabny i młody wygląd, a ten z kolei można było teoretycznie uzyskać wyłącznie na drodze agresywnego odchudzania się. W efekcie wielu ludzi mierzyło się z tzw. efektem jo-jo, a więc powracającej wagi w chwilę po jej zgubieniu. Wynikało to z niezrozumienia podstawowych mechanizmów funkcjonujących w organizmie. Dopiero od kilku lat na rynku prześcigają się wydawcy książek kulinarnych czy poradników zdrowego trybu życia, którzy udowadniają, że jedzenie może i nawet musi być przyjemnością – tylko z takim nastawieniem dieta może stać się sposobem na życie bardziej niż sposobem na rezygnację z czegoś czy głodzenie ciała.