Glutation w diecie sportowca
Glutation należy do jednych z najważniejszych przeciwutleniaczy, które są w naturalny sposób produkowane przez ludzki organizm. Jest on wytwarzany między innymi z reszt aminokwasowych związków takich jak kwas glutaminowy, glicyna oraz cysteina. Ta naturalna substancja występuje praktycznie we wszystkich komórkach organizmów żywych. Ten wyjątkowo cenny związek chemiczny znajduje się również w bardzo wielu produktach spożywczych. Do szczególnie dobrych źródłem tego przeciwutleniacza należy awokado, brukselka, czosnek, cebula i brokuły, dlatego warto włączyć te rośliny do swojej diety. Najważniejszym zadaniem tej substancji jest przede wszystkim zwalczanie wolnych rodników, dzięki temu chroni nasze DNA przed uszkodzeniem, a także skutecznie spowalnia procesy starzenia się. Zwiększenie ilości glutationu w diecie jest zalecane osobom, które intensywnie trenują, ponieważ dzięki swojemu działaniu sprzyja on utrzymaniu wysokiej siły mięśniowej i pozwala na oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.