Domowy sos do spaghetti – dietetyczny i zdrowy
Spaghetti to bardzo popularny posiłek, który przywędrował do Polski z Włoch. W sklepach spotkać można sosy w słoikach i w proszku, które wystarczy podgrzać w domu. Zawierają one jednak dużo szkodliwych substancji: cukier, sól i konserwanty. Dużo zdrowiej i smaczniej (a także mniej kalorycznie!) jest przygotować sos pomidorowy w domu. Można mieć wtedy pewność co do użytych składników oraz świeżości sosu.
Aby przygotować sos pomidorowy do spaghetti potrzeba jedynie kilku składników: oliwy z oliwek, cebuli, pomidorów i przypraw. Wystarczy podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę na małym ogniu, a po zarumienieniu dodać obrane ze skórki pomidory. Do tej mieszanki wrzucić należy ulubione przyprawy: odrobinę soli, pieprz, oregano, bazylię, czosnek i inne. Wszystko należy gotować na wolnym ogniu do miękkości i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowany sos przelać można do słoików bądź zamrozić i przechowywać przez dłuższy czas. Jest to doskonały pomysł na dietetyczny i zdrowy obiad – wystarczy dodać makaron pełnoziarnisty!