Dieta w przypadku zbyt wysokiego poziomu cukru
Cukrzyca jest chorobą, na którą choruje wiele milionów ludzi na całym świecie. Jest to choroba, której możemy uniknąć prowadząc higieniczny tryb życia ( nie palimy, dbamy o prawidłową wagę, dbamy o regularną aktywność fizyczną) i stosując odpowiednią dietę. W profilaktyce cukrzycy koniecznie trzeba jeść 5 niewielkich posiłków. Posiłki te powinny być spożywane o stałej porze, a przerwa pomiędzy nimi powinna wynosić maksymalnie 3 godziny. Poważnie trzeba ograniczyć ilość zjadanych dżemów, białego cukru, napojów z dodatkiem cukru, ciast i słodyczy. W jadłospisie powinny dominować potrawy lekkostrawne przyrządzane na prze, pieczone lub gotowane, ale bez tłuszczu. Starajmy się unikać jedzenia potraw panierowanych, a następnie smażonych na tłuszczu. Dwa, a nawet trzy razy w tygodniu jedzmy ryby, jak najczęściej, nawet dwa razy w ciągu dnia sięgajmy po chudy twaróg, maślankę, kefir lub naturalny jogurt. Do tego dołączamy warzywa surowe lub bardzo krótko gotowane. Zawarty w nich błonnik pomoże nam utrzymać prawidłowy poziom cukru.