Dieta odkwaszająca
Przeglądając czasopisma dla kobiet, coraz częściej można trafić na artykuły, poruszające temat zakwaszenia organizmu. Dochodzi do niego, gdy w diecie dominują produkty o niskim pH, a więc mięso, słodycze i żywność przetworzona. Z lektury gazet wynika, że taki stan może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. W zakwaszeniu upatruje się też przyczyn nadwagi.
Dlatego właśnie wzrosło zainteresowanie dietą odkwaszającą. Polega ona na ograniczeniach w spożywaniu produktów zakwaszających, tak aby stanowiły około 20 procent codziennego jadłospisu. Resztę należy uzupełnić żywnością o charakterze zasadotwórczym. Bez obaw można jeść kasze, ryż dziki, grzyby, migdały oraz używać oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Również większa część warzyw i owoców wykazuje takie działanie. Ważnym elementem diety odkwaszającej są napoje, w tym woda z cytryną, woda mineralna i zielona herbata. W czasie wysiłku fizycznego nie wolno się przemęczać, bo prowadzi to do wzrostu zakwaszenia organizmu. Podobny wpływ ma stres.
W diecie odkwaszającej można doszukać się wielu zalet. Jej podstawą są zdrowe produkty, korzystnie wpływające na funkcjonowanie organizmu.