Dieta na koncentrację i pamięć
Aby nasz mózg pracował jak najlepiej musi być dobrze odżywiany. Do sprawnej pracy mózg potrzebuje przede wszystkim węglowodanów, a zwłaszcza węglowodanów złożonych. Węglowodany złożone to płatki zbożowe, makaron i pieczywo z maki z pełnego przemiału, brązowy ryż i kasza. Sprawna pamięci zależy między innymi od obecności w organizmie lecytyny. Najwięcej lecytyny zawiera żółtka jaj. W zależności od poziomu cholesterolu możemy zjeść 2 lub nawet 4 żółtka jaj w ciągu tygodnia. Niedobór lecytyny możemy uzupełniać także preparatami z aptecznej półki. Preparaty te są często łączone z witaminą B. Witaminy z grupy B odpowiadają głównie za prawidłową pracę układu nerwowego. To dzięki nim nasz mózg otrzymuje odpowiednią porcję energii pochodzącą z węglowodanów. Ryzyko demencji zmniejsza obecność w diecie produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 i omega- Dlatego należy jeść ryby, pić tran, używać oleju, oliwy w oliwek lub stosować kurację doktor Budwig, która oparta jest na oleju lnianym.