Dieta azjatycka
Warzywa i owoce to produkty dostarczające wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Stanowią ważny element każdej diety i polecane są wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy styl życia. Ich regularne spożywanie chroni przed szeregiem chorób.
Zalety płynące z jedzenia owoców i warzyw doceniają między innymi mieszkańcy Azji. W sposobie odżywiania się, wywodzącym się z tamtych stron świata, ważne miejsce zajmują ponadto ryż, orzechy, nasiona oraz przyprawy i zioła. Azjaci spożywają małe ilości drobiu i czerwonego mięsa, a zamiast tego wybierają owoce morza lub ryby. Tym samym omijają duże ilości szkodliwych dla zdrowia tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinnego. Innym składnikiem popularnym w kuchni azjatyckiej jest soja, która słynie z właściwości przeciwnowotworowych. Mieszkańcy Azji często przygotowują potrawy z użyciem mleka sojowego czy tofu- serka sojowego. Do ich ulubionych napojów należy zielona herbata, również obfitująca w korzystne dla zdrowia substancje.
Dieta azjatycka może wspomóc organizm w ochronie przed niektórymi chorobami. Duża w tym zasługa obecności warzyw i przypraw o dokładnie takich właściwościach.