Dieta a profilaktyka chorób oczu
Na dobry wzrok wpływa między innymi dieta. Na stan naszego wzroku bardzo niekorzystnie wpływa jedzenie fast foodów. W potrawach tych znajduje się duża ilość szkodliwego tłuszczu, w efekcie w naczyniach krwionośnych rozwija się miażdżyca. Uszkadza ona wszystkie naczynia krwionośne, także te w oczach. Na jakość widzenia bardzo korzystnie wpływają warzywa zawierające witaminę A i beta-karoten. Witaminę A znajdziemy w zielonych warzywach, a z kolei beta-karoten w warzywach zielonych i pomarańczowych. Witamina A zawarta jest także w mleku i produktach mlecznych. Zawierają one dodatkowo luteinę i zeaksantynę. Substancje te pełnią rolę filtra przed działaniem promieni słonecznych. W diecie muszą znaleźć się także pełnoziarniste produkty. Są one źródłem witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a więc także nerwów wzrokowych. Produkty pełnoziarniste dostarczają także cynku i selenu, których nasze oczy bardzo potrzebują. Zapobiegają one zwyrodnieniu plamki żółtej.