Żywienie i dieta XXI wieku
Racjonalne żywienie oraz umiejętność właściwego dobierania składników pokarmowych jest w XXI wieku coraz ważniejsza. Przemysłowo przerabiania żywność, dzięki której niemal na każdym kroku dostać można najróżniejsze produkty z całego świata, gwarantuje wygodę, ale niestety nie zdrowie. Dlatego od około dekady narasta presja społeczna i medialna na to, aby promować wśród społeczności wiedzę na temat tego, jak się odżywiać i dbać o własne zdrowie. Niestety lata złego odżywiania się trudno jest zniwelować w ciągu kilku krótkich tygodni. Problemy wynikające z pracy w siedzącej pozycji, podróżowaniem wszędzie samochodem oraz kupowaniem szybkiej żywności, są coraz poważniejsze. Niemniej rośnie liczba osób, które zdają sobie sprawę z powagi sytuacji i chętnie do diety dołączają także umiarkowaną chociaż aktywność fizyczną. W przypadku tych ludzi, którzy całe życie spędzili dość leniwie i z niezdrowym jedzeniem, nawet drobna zmiana w postaci włączenia warzyw i ryb do jadłospisu oraz chociaż jednego wolnego spaceru na świeżym powietrzu – może to już być wielka zmiana in plus.