Dietetyczne fakty i mity
O diecie i aktywności fizycznej mówi się coraz więcej i coraz mądrzej. Wszystko dlatego, że przez ostatnie lata narosło wokół dietetycznego odżywiania się wiele legend i mitów, które czasami skutecznie uniemożliwiają odchudzanie się a w skrajnych przypadkach mogą wręcz prowadzić do chorób i zmian niekorzystnych dla organizmu. Takim przykładem może być chociażby słynna przed laty dieta białkowa, która daje szybkie efekty na wadze, ale pozbawia siły i witalności oraz co najważniejsze – bardzo poważnie wpływa na jakość stawów. Dopiero od kilku lat trwa w mediach oraz zaciszu domowego gospodarstwa walka o zmianę tych nawyków i nauczenie ludzi podstaw racjonalnego żywienia. Kluczem jest mądre wybieranie produktów, opieranie swojego jadłospisu na rybach, warzywach czy owocach. Ale niemniej ważne jest regularne jedzenie – pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach i niedużych porcjach, dobrze zbilansowanych składników odżywczych – to klucz do sukcesu, jakim jest nie tylko samo zrzucenie dodatkowych kilogramów, ale podniesienie swojej witalności, samopoczucia i poprawienie wyników badań.