Dieta wzmacniająca kości i stawy
Nasze kości i stawy potrzebują głównie witaminy D i wapnia. Największe ilości witaminy D znajdują się w tłustych rybach morskich. Do tłustych ryb należy makrela, łosoś. Warto sięgać nie tylko po te ryby, ale także po sardynki i szprotki, które należy jeść razem ze szkieletem. W ten sposób organizm otrzyma nie tylko witaminę D, ale także wapń. Źródłem łatwo przyswajalnego wapnia są produkty mleczne. Szczególnie wartościowe pod względem zawartości wapnia są żółte sery, twaróg, mleko, jogurt, maślanka i kefir. Ze względu na dużą zawartość tłuszczy zaleca się jedzenie maksymalnie 4 plasterków żółtego sera dziennie. Warto jeść ciecierzycę i pastę hummus. Ciecierzyca jest bogatym źródłem wapnia. Pastę hummus przygotowuje się z ciecierzycy, ale dodatkowo znajduje się w niej przyprawa o nazwie tahina. Przyprawa ta powstaje z sezamu, bardzo bogatego w wapń i magnez. Źródłem wapnia mogą być także zielone warzywa: brokuły, warzywa kapustne, natka pietruszki. Dodatkowo warto jeść produkty bogate w cynk.