Dieta w profilaktyce nadciśnienia
Prawidłowa dieta odgrywa ważną rolę w profilaktyce i leczeniu lekkiego nadciśnienia tętniczego. Osoby z lekkim nadciśnieniem mogą go skutecznie obniżyć – wskazówki te dotyczą też osób, które chcą uniknąć nadciśnienia – zamieniając białe pieczywo na pieczywo ciemne oraz wprowadzając do codziennego jadłospisu grube kasze, brązowy ryż i razowy makaron. W produktach tych znajduje się dużo błonnika. Duża ilość błonnika w diecie pozwala uniknąć zbędnych kilogramów. Każdy kilogram więcej to większe ryzyko nadciśnienia. Ciśnienie tętnicze krwi obniżają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie kwasy te powodują spadek cholesterolu we krwi. Dieta musi więc zawierać produkty bogate w NNKT, czyli w tłuste ryby. Źródłem NNKT może być także mięso z indyka. Dietę wzbogacamy o produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Nie mogą to być produkty o 0 % tłuszczu, gdyż w takich produktach nie ma witaminy E i D. Profilaktyka i leczenie lekkiego nadciśnienia to także aktywność fizyczna: nordic walking, pływanie, spacer.