Dieta w cukrzycy typu II
Cukrzyca typu II wymaga stosowania odpowiedniej diety i regularnego spożywania posiłków (5 posiłków dziennie). Osoby, które chorują na cukrzycę typu II powinny uwzględnić w diecie produkty, które powoli podnoszą poziom glukozy. Do tego typu produktów należą przetwory zbożowe z pełnego przemiału. Posiłki należy komponować uwzględniając w nich makaron razowy, kaszę gryczaną, chleb graham i pełnoziarniste pieczywo. Osoby, które chorują na cukrzycę typu II często borykają się z miażdżycą. Zmiany miażdżycowe wywołują trójglicerydy zawarte w tłuszczach zwierzęcych i czerwonym mięsie. Stąd konieczność ograniczenia tych produktów. W ich miejsce wprowadzamy produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega- Komponujemy więc 3 razy w tygodniu swoje posiłki z uwzględnieniem gotowanych na parze lub pieczonych w folii tłustych ryb morskich. Nadmiar cukru w organizmie uszkadza tkanki i komórki. Aby mogły się zregenerować potrzebują białka zawartego w roślinach strączkowych, chudym nabiale i drobiu (bez skórki).