Dieta dla osób w okresie rekonwalescencji
Po przebytej chorobie powrót do sił ułatwia właściwa dieta. Dieta dla osób w okresie rekonwalescencji powinna składać się z mleka i jego przetworów. Osłabiony chorobą organizm potrzebuje dużych ilości białka, a mleko i przetwory mleczne dostarczają białka, które organizm bardzo łatwo przyswaja. Organizm po chorobie potrzebuje także żelaza. Żelazo znajduje się przede wszystkim w mięsie. W okresie rekonwalescencji warto jeść mięso z królika i indyka, chudą cielęcinę, młode mięso wołowe. Jedząc te produkty organizm otrzyma dodatkową porcję białek oraz żelazo. Powracający do sił organizm potrzebuje także witamin (głównie witaminy C ) i składników mineralnych. Dlatego dietę wzbogacamy o marchewkę, pomidory, buraczki, gotowane i pieczone jabłka, pestki słonecznika i dyni, natkę z pietruszki. W okresie rekonwalescencji powinniśmy zrezygnować z dodawania ostrych przypraw, warzyw strączkowych i kapustnych, pełnoziarnistego pieczywa, z picia czarnej herbaty, mocnej kawy i napojów zawierających alkohol.