Dieta bez pszenicy
Dieta bez pszenicy jest ostatnio bardzo modna, ponieważ dzięki temu ludzie dowiadują się wiele cennych informacji. Przede wszystkim polega ona na tym, aby unikać glutenu, który znajduje się głównie w pszenicy. Jednak chodzi również o jakość takich produktów, ponieważ nie są pełnowartościowe. Pszenica coraz częściej jest modyfikowana genetycznie co nie ma dobrego wpływu na zdrowie. Jest to ogólny problem, ponieważ oprócz produktów pszenicznych, są one również mocno obsadzone w cukier rafinowany. Aby mieć zbilansowaną dietę trzeba najpierw wyeliminować produkty pszeniczne, aby na to miejsce wdrożyć nowe produkty. Dieta bez pszenicy to taka, która jest oparta w dużej mierze na warzywach i owocach, chlebie bez drożdży i mąki pszennej, a także roślinach strączkowych. Bardzo łatwo można wtedy odnaleźć zupełnie nowe bazy jak siemię lniane, olej koksowy, awokado czy nasiona różnych roślin i z nich tworzy się pokarm. Po kilku tygodniach widać mniejszą ilość kilogramów, mniejszy brzuch, a także lepsze samopoczucie.